Kosteloos Europees roamen nog ver weg

Het is niet haalbaar om voor het einde van 2015 de roamingkosten terug te brengen tot nul. Dat stelt Berec, het Europese samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders.
Het Europees Parlement stemde eerder dit jaar in met een voorstel van de toenmalige eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) om voor het eind van 2015 een streep te zetten door de roamingkosten voor bel-, sms- en internetverkeer binnen de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie (de ministers van de 28 lidstaten) moeten echter nog instemmen met het voorstel.

De toezichthouder heeft onderzocht hoe haalbaar een situatie is waarbij gebruikers in het buitenland net zoveel betalen als thuis (roam like at home), en acht dat op de korte termijn niet haalbaar. Het probleem ligt vooral bij de consumentenkosten, die nogal verschillend zijn per lidstaat.

In sommige landen liggen de retailkosen (kosten voor de consument) een stuk lager dan de maximale wholesalekosten (onderlinge verrekening van kosten tussen aanbieders). Daardoor zou het dus kunnen dat de providers er op gaan inleveren, terwijl er geen extra omzet gemaakt kan worden met het heffen van roamingkosten, waardoor de markt verstoord raakt.

Nieuwe afspraken

Minister Kamp (Economische Zaken) liet eind november al weten (pdf) dat de Nederlandse regering eerst wil dat er goede afspraken worden gemaakt over de wholesalekosten en een zogenoemde fair use-policy.

Volgens Berec zouden dat soort afspraken op de korte termijn echter nog onvoldoende zijn om de klappen voor de providers op te vangen. Als de Europese Raad alsnog op de lange termijn van de roamingkosten afwil, moeten de retail- en wholesalekosten grondig onder de loep worden genomen, aldus Berec, dat stelt dat er wellicht een totaal andere aanpak voor de wholesalekosten noodzakelijk is.

Het advies van Berec is van belang, omdat de Raad van de Europese Unie (de verschillende ministers uit de 28 lidstaten) het rapport wilden afwachten voordat zij instemmen met de roamingplannen. Sommige lidstaten zijn bang dat de telecomproviders de tarieven zullen verhogen als gevolg van de lagere inkomsten uit de roamingtarieven.

bron: nu.nl