Vodafone viert dertig jaar mobiele telefonie

Afgelopen donderdag was het dertig jaar geleden dat het eerste mobiele telefoongesprek op het Vodafone-netwerk werd gevoerd. De Britse Michael Harrison testte het mobiele netwerk op 1 januari 1985 in London door zijn vader, de toenmalige Vodafone-directeur Sir Ernest Harrison, te bellen. Inmiddels heeft Vodafone 438 miljoen klanten in meer dan 30 landen verspreid over vijf continenten.

Toen Sir Ernest Harrison de telefoon opnam, zei Michael: "Dag pap. Ik ben het, Mike. Dit is het allereerste telefoongesprek via het Vodafone mobiele netwerk." Aan de andere kant van de lijn knalden de champagnekurken en legden fotografen het moment vast. Harrison deed deze historische oproep met één van de eerste mobiele toestellen, de Vodafone VT1. Het toestel woog 5 kg en bood ongeveer 30 minuten spreektijd.

In 1995 kwam Vodafone naar Nederland en begon daar samen met Nationale-Nederlanden de eerste mobiele concurrent het toenmalige PTT Telecom onder de naam Libertel. In 2002 werd de naam Libertel veranderd in Vodafone en nam het moederbedrijf alle aandelen over van de Nederlandse dochter. Vandaag de dag speelt de technologie van Vodafone een centrale rol in het leven van meer dan 438 miljoen mensen over de hele wereld. Het mobiele communicatiebedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijde speler die de voordelen van de mobiele en digitale revolutie wereldwijd aanbiedt aan consumenten en ondernemingen.

Paolo Bertoluzzo, Chief Commercial and Operations Officer van de Vodafone Group: “Hoewel ons bedrijf de afgelopen drie decennia een ware metamorfose is ondergaan, zijn ons doel en ons streven hetzelfde gebleven: onze klanten, wie en waar ze ook zijn, via connectiviteit mogelijkheden bieden. Dit blijven we nastreven, ook nu mobiel, breedband en digitaal de samenleving veranderen op een manier die in de jaren '80 niet voor te stellen was."